in Educatie, Startup-uri

Fish Philosophy

Sa nu crezi ca o sa explic filozofia lui peste, nicidecum, dar am pentru tine povestea unei meserii si aceea de VANZATOR DE PESTE. O sa spui ca aia nu este meserie, ca nu ai face asa ceva nici daca ti s-ar oferi sansa. Poate unii au alte aspiratii, concepte despre job-uri, batute in cuie de visele de copil mic.
Pike Place Fish CO este un magazin de peste din Seattle. Cine sunt ei? Sunt compania de peste proaspat despre care vorbeste toata lumea. Si nu au facut facut un efort masiv investind in campanii de comunicare de milioane de dolari, nu s-au raspandit prin toata lumea, ci doar au facut ceva diferit: s-au distrat. Inca se distreaza, facand pestele sa zboare peste clienti, glumind cu ei, avand o atitudine total opusa asteptarilor tale legate de niste vanzatori de peste.
Totul a pornit in 1965, de la John Yokoyama, un angajat care a decis sa cumpere magazinul de la seful sau plictisit, mai tarziu observand ca din salariu abia isi poate plati ratele la noul lui Buick Riviera. Eh, la prima sedinta cu echipa, cautand solutii de crestere in vanzari, un angajat tanar vine cu ideea de a fi „World Famous”. La inceput li s-a parut un sablon, ceva stupid, dar cu cat au dezbatut ideea, au devenit entuziasmati si nu au abandonat-o nici astazi.
Este vorba de 4 principii simple, pe care le-au folosit prin acesta meserie echipa de vanzatori de peste, principii care iti pot schimba viata in fiecare zi.

Fii prezent (Be there) – Fii prezent emotional pentru oameni. Este vorba de un mesaj puternic de respect care imbunatateste comunicarea si intarirea relatiilor;

Joaca-te (Play) – Intra in starea ta naturala de a fi creativ, entuziasmat si plin de viata;

Fa-le ziua frumoasa (Make their day) – Cauta cai simple de a servi si de a incanta oamenii prin cai semnificative si memorabile. Este vorba de contributia ta in viata altor oameni, nu pentru ca vrei sa schimbi ceva in ei, ci sa pui acele persoane in locul tau;

Alege-ti atitudinea (Choose your attitude) – Responsabilizeaza-te pentru cum raspunzi la ceea ce-ti arunca viata in brate. Odata ce esti constient ca alegerea ta implica pe toti cei de langa tine, intreaba-te: „Atitudinea mea ajuta ehipa sau pe clientii mei? Ma ajuta sa fiu persoana care as vrea sa fiu?”

Toate aceste 4 principii se afla intr-un singur peste, peste care trebuie aruncat la fiecare membru din echipa daca vrei sa urcati impreuna muntele de obiective propuse.
Este o filozofie simpla, care ajuta companii mari, oameni sau familii, totul pornind de la o singura intrebare: „Who do we want to be?” Asta s-au intrebat si cei de la Pike Place Fish la inceput si au ajuns sa fie „World Famous”, apreciati de oameni din toate colturile lumii.
Din orice poti face ceva placut, ceva care sa iti mentina entuziasmul ridicat in fiecare zi, uitand de oboseala si tot ce apare.

Trebuie doar sa vrei sa iti alegi atitudinea.

Multumesc Iulian pentru ca mi-ai facut cunostinta cu Fish.

P.S: Site-ul celor de la Pike Place Fish e genial. Plin de informatii, de la poveste, oamenii care se joaca cu pestele, specialitati, pana la orarul si adresa magazinului.

Cred ca filmuletele spun totul despre atitudine:

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.