in Startup-uri

De ce scrie lumea pe Wikipedia?

          

          Astazi am dat peste Daniel Pink. A scris 4 carti, dintre care 2 New York Times bestsellers – A Whole New Mind si Drive in care descrie schimbarea lumii in ceea ce priveste munca. A fost purtatorul de cuvant al vicepresedintelui Al Gore la Casa Alba. A primit cu onoare diploma de bacalaureat in arte la Northwestern University si JD (joint degree) la Yale Law School.           Nu a practicat niciodata dreptul. Participa la Ted Talks si scrie in diverse publicatii. 
Ceea ce m-a motivat sa scriu despre el, a fost urmatoarea poveste care ne duce la vremurile cand John Mayer era primar si blackberry doar un fruct.
          Imagineaza-te in 1995, fata in fata cu un economist, sa zicem un realizator de strategie de la London Business School si ii spui ca: „Am in mana un glob de cristal care poate vedea 15 ani in viitor. Vreau sa-ti testez puterile tale de previzionare”Economistul e sceptic, dar decide sa iti faca pe plac. 
          „Iti voi descrie 2 enciclopedii, una gata de lansare, iar cealalta va aparea peste cativa ani. Trebuie sa spui  care dintre ele va fi plina de succes in 2010”. „Ok, bring it on!” 
          „Prima enciclopedie vine de la compania americana Microsoft. Dupa cum stii, Microsoft este deja un concern imens si profitabil, iar dupa introducerea din acest an a Windows 95, va fi un gigant al erei. Microsoft va finanta aceasta enciclopedie. Va plati scriitori profesionisti si editori pentru a acoperi o vasta lista de domenii cu cele mai bune articole. Managerii bine platiti vor avea grija de incadrarea in timp si buget, iar apoi Microsoft va vinde enciclopedia pe Cd-uri si online”.
          „A doua enciclopedie nu vine din partea unei companii. Va fi creata de zeci de mii de oameni care se vor delecta scriind si editand articole. Acesti oameni pasionati nu vor avea nevoie de nicio calificare pentru a contribui. Nimeni nu va primi vreun dolar, franc sau yen pentru a scrie sau edita articole. Participantii vor trebui sa aloce cateodata 20-30 de ore pe saptamana, totul gratis, iar enciclopedia va fi disponibila tutuor, online, de asemenea gratis”.
          Tu continui si ii spui „Acum priveste 15 ani in viitor. Potrivit globului meu de cristal, in 2010, una dintre aceste encliclopedii va fi de succes, iar cealalta desfiintata. Care si cum va fi?”
          In 1995, ma indoiesc ca ai fi putut gasi vreun economist care sa nu aleaga prima varianta ca una de succes. Bineinteles, adunatura de voluntari putea sa faca ceva, dar in niciun caz nu putea completa oferta unei companii atat de puternice si plina de profit. Partea cu stimulente nu a mers. Toti cei care au ales sa participe la al 2-lea proiect, stiau ca succesul nu le va aduce nimic si nici macar nu erau platiti. 
         Ghicitoarea a fost considerata atat de usor de dedus, incat econmonistul nici nu s-a gandit ca ar putea sa o puna in examenul de MBA pentru clasa lui.
          Dar stii cum s-au intamplat lucrurile. Pe 31 octombrie 2009, Microsoft a retras MSN Encarta, enciclopedia pe discuri si online, care a fost disponibila pe piata timp de 16 ani. Intre timp, Wikipedia, al 2-lea model, s-a dovedit a fi cea mai mare si mai populara enciclopedie din lume. In doar 8 ani, are mai mult de 13 milioane de articole, in 260 de limbi, 3 milioane fiind doar in engleza. 

Asadar, care este motivatia? Ce anume ii conduce pe acei oameni sa isi dedice timpul scriind articole pentru intreaga lume? Ce nevoie este asta? Cum arata piramida lui Maslow in cazul asta?

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Webmentions

  • Al treilea instinct

    […] fix? De ce recomand mai departe ce spun unii experti? De ce am decis sa scriu pe un blog? Intr-un post anterior ma intrebam de ce oare scriu oamenii aia atat de multe articole pentru Wikipedia, o enciclopedie […]