in De citit

Experienta speciei umane ne-a invatat ca avem nevoi biologice. Mancam, bem, dormim. Oricat de Superman ai fi, nu poti contrazice asta. Este primul instinct ce tine de fiinta umana. Pe de alta parte, suntem motivati de recompensa si stresati de pedeapsa. Nu te opresti pe strada cand e vorba sa iei un flyer sau sa completezi un chestionar. Daca ai fi altfel motivat in schimb, pe loc, ai face-o de fiecare data. Cand stii ca iti poti pierde „morcovul” (motivatia) daca nu termini pana la pitch textul de campanie, nu mai faci altceva. Stai si termini, eviti pedeapsa. Asa functioneaza al doilea instinct al nostru, cel bazat pe recompensa si pedeapsa. Dar asta nu e tot.

Refugiat pentru cateva momente de relaxare acasa, ma gandeam la ce am facut in ultimul timp si mi-am dat seama ca tot ce avem in viata se rezuma la alegeri. De ce am ales un proiect care nu-mi ofera bani acum, in schimbul unui job cu salariu fix? De ce am decis sa scriu pe un blog? Intr-un articol anterior ma intrebam de ce oare scriu oamenii aia atat de multe articole pentru Wikipedia, o enciclopedie globala care nu le ofera nici un ban!

Raspunsul l-am gasit in lectura lui Daniel Pink, Drive. Noi, ca fiinta umana, pe langa cele doua instincte mentionate mai sus, avem si un al treilea. Realizam diverse lucruri chiar daca nu ne satisfac nevoile biologice, castingam o recompensa, sau evitam o pedeapsa. Edward Deci, psiholog la Universitatea Rochester, spune ca „avem tendinta inerenta de a cauta noutatea si provocarile, de a extinde si exersa capacitatile noastre, de a explora si invata„. Cam asta e miscarea celui de-al treilea instinct.

In secolul 21, majoritatea oamenilor cauta joburi in care isi pot folosi creativitatea, abilitatile conceptuale si mai putin rutina. Bineinteles, in lumea de business ne oprim frecvent la primele doua instincte si incercam sa construim un sistem de morcovi care sa ne aduca succesul. Aceasta teorie a disparut. Cel mai bine este sa regandim modalitatile de motivare si performanta pe care le putem oferi altora. Bineinteles, banul ramane un important factor de motivare, dar din moment ce oamenii sunt platiti suficient, stiinta arata ca unitatea suplimentara de bani este invers proportionala cu unitatea de randament de satisfactie si performanta.

Asta ne separa de magarusi. Raspundem bine in unele circumstante la morcovi, iar motivarea din primele doua instincte este eficienta uneori, dar nu suntem doar niste magarusi mai mari, mai fermecatori. Avem un al treilea instinct – nevoia de a conduce propria viata, de a invata si de a crea lucruri noi, de a face ceva bun pentru noi si pentru intreaga lume. Asta ne face oameni, iar umanitatea ne face eficienti.

Cartea „Drive” de Daniel Pink o puteti gasi aici sau pentru Kindle aici.

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.