in De citit

„Dacă vei învăţa lecţiile vieţii, te vei descurca bine. Dacă nu, viaţa va continua să te împingă de la spate fără o ţintă precisă. Oamenii au două posibilităţi. Unii lasă viaţa să-i împingă de la spate fără sens, alţii se înfurie şi împing şi ei. Dar împing împotriva şefilor, a slujbei lor sau a soţului ori a soţiei. Ei nu-si dau seama că de fapt viaţa este cea care îi împinge. Viaţa ne împinge pe noi toţi. Unii renunţă, alţii se luptă. Puţini învaţă şi merg mai departe. Chiar sunt încântaţi că viaţa îi împinge încolo şi încoace. Aceşti puţini aleşi dovedesc că au nevoie şi doresc să înveţe ceva. Învaţă şi merg mai departe. Majoritatea abandonează şi câţiva, ca tine, se luptă.”

„…Dacă vei învăţa bine această lecţie, vei deveni un tânăr înţelept, bogat şi fericit. Dacă nu, îţi vei petrece tot restul zilelor dând vina pe viaţă pentru slujba pe care o ai, pentru faptul că eşti prost plătit sau pentru problemele pe care le atribui întotdeauna şefului. Îţi vei trăi viaţa sperând că-ţi va oferi o mare şansă care să-ţi rezolve toate problemele financiare .”

„…Sau dacă eşti genul de om care n-are curaj, renunţi de câte ori viaţa te împinge încolo şi încoace. Dacă eşti aşa, îţi vei trăi viaţa fără riscuri, făcând ceea ce trebuie şi păstrându-te pentru ceva ce nu se va întâmpla niciodată. După care vei muri ca un bătrânel plicticos. Vei avea mulţi prieteni, pentru că eşti un tip atât de drăguţ şi de muncitor. Îţi vei trăi viaţa fără riscuri şi făcând exact ceea ce trebuie, dar adevărul este că vei lăsa ca viaţa să te supună. În adâncul sufletului, înseamnă că eşti îngrozit de asumarea riscurilor. Ai vrea să câştigi, dar teama de a pierde este mai mare decât fericirea de a câştiga. În adâncul sufletului, numai tu ştii că de fapt n-ai avut curajul să încerci. Şi totuşi, alegi să trăieşti fără riscuri.”

Mai sus sunt fragmente din prima lecție învățată la 9 ani de Robert Kiyosaki, de la tatăl prietenului și partenerului său de afaceri, Mike. Necăjit că muncește prea mult pentru 30 cenți/sâmbătă, băiatul merge să-i reproșeze „șefului” comportamentul său și să renunțe. Nu avea de unde să știe că acei 30 de cenți erau doar începutul unei lecții foarte importante: „Cei bogați nu muncesc pentru bani”.

Mi-am propus ca în fiecare weekend să scriu despre o carte care m-a inspirat și care m-a pus pe gânduri. Foarte ușor de citit, Tata Bogat, tata sarac de Robert Kiyosaki, prezintă multe reflexe greșite ale vieții și mai ales lucruri ce țin de educația financiară. Nu este un curs de contabilitate sau de finanțe, ci mai degrabă o adunătură de lecții de viață și sper că acest fragment v-a intrigat și veți citi întreaga carte.

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Tocmai am terminat de citit de cateva minute cartea scrisa de sotia lui Robert, Kim, „Femeie bogata”. II impartaseste exact aceleasi principii care zic eu, nu sunt rele deloc. Parca iti da un impuls si iti prezinta realitatea pe care cateodata nu esti pregatit sa o accepti.
    Face multe referiri la cartea sotului, e cu siguranta urmatoarea pe lista mea, cu atat mai mult cu cat am vazut ca si altii au considerat ca merita citita.
    „Femeie bogata” a fost publicata cu ziarul Capital luna aceasta, poate inca mai e pe la chioscuri.

    • Pe lista mea este și Cadranul Banilor, de la același autor. Cărți foarte mediatizate, foarte știute de toți, însă trebuie citite cu atenție. Adică nu doar băgat la cap ce este în ele, dar și păstrată o oarecare autoritate asupra ideilor noastre, pentru că dacă ar fi după autor, toată lumea ar trebui să fie proprietar de afacere și investitor prosper:)

  2. Orice vei gasi pe aceasta tema, din literatura americana in special, vei observa ca te va inunda cu mici story-uri. Este un stil pe care il promoveaza chiar profesorii lor universitari in propriile lucrari. O atentie catre selectie o sa te duca spre carti destul de interesante, care nu se vor pierde in detalii nesemnificative.