in Startup-uri

Treaba cu pile și relații este permanenta oriunde în viața profesională. Se întâmplă să fie foarte importantă, dar să vedem cum.

Am cunoscut foarte multe persoane cu următorul complex: dacă nu ai pile, nu poți să faci nimic. Formulările poate sunt diferite, dar pe același stil de genul „eu nu beau că sunt trist, beau că sunt alții mai fericiți”. Toate văicărelile și observațiile în zona asta consider că sunt absolut normale, dar dacă ajungi să spui asta, înseamnă că nu ai încredere în tine și nu știi de ce sunt alții în stare. Șansele pentru cineva cu multe cunoștințe sunt mult mai mari în fața unuia fără. Este logic și este un instinct primar de a avea încredere în oamenii pe care îi cunoști, cu care ești prieten sau rudă.

Abordarea de mai sus, este cel mai des îtâlnită la nivelul afacerilor în care „antreprenorul” este „patronul”, iar succesul nu provine din acoperirea unei nevoi cu un model de business bun, ci din cursa spre profit. La un nivel în care se impune o abordare profesionistă, scopul pilelor și relațiilor rămâne același, dar se  adăugă o componentă definitorie: competența. Am avut ocazia să discut acest subiect cu manageri sau antreprenori și absolut toți au folosit și vor folosi în continuare principiul recomandărilor, cunoștințelor. Este firesc că pentru un nivel de compentență identic, oricine va alege pe cineva cunoscut sau recomandat.

Confruntarea cu diverse clișee (fata lu` tata a preluat conducerea companiei) trebuie să aibă o analiză clară asupra competenței. Unii poate chiar merită să ajungă undeva pentru că sunt capabili și nu trebuie judecați doar după primul instinct. Dacă te rezumi să-ți faci probleme că alții au relații și tu nu, vei avea surpriza să nu rezolvi absolut nimic. Construiește-ți o rețea de cunoștințe, fă-ți cunoscute abilitățile și competențele, iar apoi va fi mai ușor să fii recomandat.

Încă ceva, acum se pare că a devenit tot mai important și „social proof”-ul, un indicator ce ține și de prezența ta online și de  informațiile care se găsesc despre tine în diverse știri, pe Facebook, Twitter, de cât de influent ești pentru alții și pe cine cunoști. Așa că relațiile nu sunt un mit, reprezintă doar un avantaj pe care îl poți avea dacă îți folosești abilitățile.

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. La noi se vorbeste mult mai mult despre pile + relatii decat despre cineva care a reusit datorita competentelor. De aceea avem tendinta mereu sa afirmam ca „are pile..” etc.

    Ai dreptate in tot ce ai scris, dar devine frustrant cand stii ca esti mult mai bun, ai fost mult mai bun decat celalalt (uneori chiar ti se si spune) si ajunge sa iti i-a locul doar pentru ca „are pile..”.

    E doar o lectie, important e sa nu ne dam batuti.

    • @facebook-100000488636266:disqus In situatia in care se evalueaza situatia dupa pile chiar daca esti tu mai bun, cred ca deja esti intr-un mediu mai putin profesionist si asta ar trebui sa-ti elimine frustrarea. Oricum, se intampla, stiu cum e, dar cum ai zis si tu, este o lectie 😉

Webmentions

  • Cateva realitati din vacanta: Oportunitati de afaceri intr-un oras mic | Tudor Iacob 07/05/2011

    […] la sediu, un banner pe o clădire și eventual o reclamă la radio, pentru că restul merge pe recomandări. Companiile mari care au un site, îl au cel mai adesea din obligația unui certificat ISO. Să nu […]