in Evenimente

Va anunt de la inceput ca din acest articol veti avea toti ceva de invatat, absolut toti.

Avem o viata plina de statistici si auzim des „conform unor studii”, dar probabil ca si voi faceti la fel ca mine: le uitati imediat. E cumva firesc, intr-o perspectiva complet analitica, viata ar fi mult mai dura si probabil de aceea ajungem sa le dam uitarii.  Nu cred ca este cineva care sa nu stie ca numarul de telefon al Serviciilor de Urgente este abuzat, ca sunt o groaza de pusti care se distreaza pe seama acestui numar cu super-puteri. Suntem toti constienti de asta, dar nu stim exact cat de grav este si cum influenteaza asta salvarea unei vieti in situatii de urgente. Daca am retine o cifra, credeti ca s-ar schimba ceva?

Pentru mine experientele sunt mai importante decat cifrele. O cunostinta a facut o gluma la numarul Pompierilor in urma cu multi ani si am vazut ce consecinte au fost. N-am avut nevoie de cifre pentru a realiza cat de gresit a fost. In perioada ianuarie-august 2011, 73% din apelurile catre 112 sunt facute in joaca, accidental, adica doar 27% sunt reale. Asta inseamna ca 3 din 4 apeluri sunt false urgente, ceea ce nu este o statistica usor de uitat.

V-as ruga sa retineti si voi aceste cifre, s-ar putea sa fie cea mai importanta statistica din viata noastra ce merita retinuta. Urmariti video-ul de mai jos, convingeti si alte persoane sa retina. Dati-l mai departe, intr-un final sa ajunga si la cel care ar fi in stare sa faca o gluma formand 112, pentru a-l face sa renunte.

Pentru aprofundare, va recomand sa va uitati si peste alte statistici:

  • La nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) – 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
  • La serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta;
  • Orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor: in 2010, s-au inregistrat 8477 de victime grav ranite in accidente de masina (23 de oameni raniti grav/ zi);
  • In ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

Am scris acest articol ca voluntar la apelul lui Manafu, in speranta ca mesajul campaniei O viata poate depinde de tine” organizata de Asociatia React se va raspandi tot mai mult in online cu ajutorul blogurilor, Facebook, Twitter sau Google+. Campania de comunicare este concentrata si pe invatarea masurilor de prim ajutor. Pe site-ul www.salvez.ro exista o serie de filme demonstrative realizate impreuna cu medicii specialisti din cadrul SMURD, care prezinta principalele manevre ce se pot face in caz de urgenta.

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.