in Educatie

Cred in primul rand ca este vorba despre cultura si context atunci cand vorbim despre esec. In Sillicon Valey este vazut ca o oportunitate spre succes, iar de multe ori, la noi este o etapa din viata care trebuie uitata si ascunsa. Invatam ceva, asumandu-ne esecurile si fiind constienti de ele? Sau ar trebui sa le uitam si sa vorbim in schimb despre succes?

Cautand articole despre esec in surse academice sau bloguri, am gasit 2 abordari:

1. esecul trebuie incurajat si sustinut, fiind o sursa extrem de utila de invatare si dezvoltare.

2. esecul nu aduce nicio lectie care sa conduca catre succes, ci mai mult, concentrarea asupra esecului duce catre un alt esec.

A 2-a abordare am regasit-o intr-un studiu de la Harvard Business School si intr-un articol din New York Times. Opinii interesante de altfel, pe care le voi dezbate pe larg in a doua parte a acestui articol.

Pana la urma este ok sa existe pareri diferite. Inchiderea unei afaceri s-ar putea pentru o persoana sa semnifice cea mai mare schimbare din viata sa, iar pentru alta persoana s-ar putea sa fie doar un lucru care s-a repetat de 3-4 ori, avand o intensitate complet diferita.

Esecul este subiectiv, la fel ca fericirea de fapt. Consider insa, ca esecul tine foarte mult de cultura, educatie si context familial. Incurajarea spre greseala n-a fost punctul forte al generatiei mele. La scoala nici atat n-am avut parte de asta. Parca eram deja pregatiti sa auzim de cineva care a dat gres. Singurul loc unde am experimentat greseli si am fost constient de asta a fost intr-o organizatie studenteasca. Si pentru ca in contextul educatiei locale nu am gasit exemple de discursuri cu acest subiect, Fred Wilson mi-a atras atentia asupra discursului lui Obama de la deschiderea anului scolar la liceul Wakefield, Arlington:

„Nu poti lasa esecurile sa te defineasca, trebuie sa le lasi sa te invete. Trebuie sa le lasi sa-ti arate ce sa faci diferit data viitoare„.

Un alt indemn care se afla in discursul lui Obama este legat de Michael Jordan, persoana care m-a inspirat sa ma gandesc la ce nu mi-a iesit pana acum. MJ a fost scos din echipa de baschet a liceului, a pierdut sute de meciuri si a ratat mii de aruncari de-a lungul carierei. A avut esec dupa esec si tocmai de aceea a ajuns sa aiba succes. Americanii arata ca au o cultura pentru a doua sansa, incearca sa o transfere prin educatie si sa promoveze esecul ca o etapa de dezvoltare. Poate sunt si altii care fac asta, poate suntem chiar noi, dar nu ne dam seama ca putem face asta mai intr-un mod mai constructiv.

Nu stiu la ce conferinta am auzit ca daca s-ar vorbi in Romania despre esec, nu s-ar vinde nici un bilet. S-ar putea sa fie adevarat, sunt putini oameni care ar vrea sa vorbeasca despre esec. Am vazut ceva discutii, ba chiar si un atelier pe tema esecului. Sunt curios daca voi mai descoperi si altele.

In final, da, cred ca esecul trebuie sustinut si incurajat. Nu duce la succes, asa cum nici experienta nu duce la intelepciune. Invatarea insa, din esec, din experienta, duce la aceste lucruri.

Important este sa constientizezi esecul si sa gasesti drumul cel mai scurt catre o noua oportunitate, iar asta cred ca ar trebui incurajat si prin educatie. De aceea, la proiectul Imaginarium organizat de catre Restart in Educatie am propus o idee despre educatia prin esec, unde momentan adun cat mai mult feedback.

A 2-a parte a articolului va avea o abordare diferita, dar pana atunci, te provoc sa-ti aduci aminte de momentele in care ai simtit ca ai esuat la ceva, de o decizie gresita la momentul respectiv care a adus alta perspectiva in viata ta.

Sunt curios ce ai facut, ce ai invatat, ce s-a schimbat in tine.

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. gresesc in fiecare zi, dar eu le-as spune greseli si nu esecuri. dar gresesc? daca stau mai bine sa ma gandesc, nu le-as eticheta in niciun fel. ce inseamna sa gresim? sa nu facem lucrurile conform asteptarilor, conform planurilor, conform cu ceva. dar le facem conform cu noi, noi le facem. si-atunci de ce ar fi gresite. doar ar fi: lucruri care transforma, construiesc, schimba – drumuri, perspective etc. 

    depinde de abordare, intr-adevar, iar  chestiunea cu subiectivitatea, mie-mi pare ca se aplica oricarui lucru de pe lumea asa. Si-atunci daca esecul duce la succes, de ce ii spunem esec, si nu ii spunem pas catre succes care la prima vedere nu duce acolo unde ne-am propus, dar daca avem grija sa invatam, sa fim deschisi si receptivi si sa ne transformam pe parcurs in cea mai buna varianta a noastra, ne duc in punctul in care vrem sa fim.

  2. Să greșești e omenești, dar să nu înveți din greșeli înseamnă că ai o problemă.

Webmentions

  • Realitatea e ca imaginatia are ceva aparte 16/03/2012

    […] am inscris failureplanet.com, o platforma online care incurajeaza educatia prin esec unde utilizatorii pot posta atat esecuri, cat si lectii invatate din urma lor si pot colabora […]