in De citit

Cea mai scumpa carte o gasesti aici.
Cea mai mare carte undeva printr-un muzeu hotel.
Cea mai mica, pe la colectionari.

Cred foarte mult ca o carte devine perfecta doar in anumite momente. Am rasfoit anul trecut „Man’s search for meaning” si mi s-a parut sinistra. Prima parte este despre viata de zi cu zi a unui om din lagarele de concentrare de la Auschwitz. Nu am putut atunci si nu-mi doream sa intru in descrierea celor mai groaznice chinuri. M-am oprit dupa 7 pagini.

Intr-o vacanta cam haotica, am revenit la ea, curios si cu o dorinta incredibila sa aflu ce inseamna minutele dintr-un lagar de concentrare, cum reactionau oamenii acolo si cum supravietuiau. Am inceput-o deasupra unui palmier grec si am terminat-o pe drum spre casa, citind fara oprire la lumina telefonului, in autocarul care ma aducea din Grecia.

Man’s search for meaning o sa schimbe ceva in tine. In mine a schimbat. Prima parte a cartii expune experienta traita de Victor Frankl in lagarele de la Auschwitz si Dachau, iar a doua parte este despre logoterapie, analiza dezvoltata de acesta in cadrul Policlinicii Neurologice din Viena, institutie pe care ajunge sa o conduca. Victor Frankl a fost de asemenea si profesor de neurologie si psihiatrie la Universitatea Medicala din Viena, dar inainte de asta, a fost exmatriculat de la 2 scoli contestand analizele celor 2 mari profesori ai sai, Freud si Adler.

Ideea  pe care o vei gasi atat in chinurile din lagare, cat si dupa eliberare, este ca singura libertate pe care nu ti-o poate lua nimeni este libertatea de a-ti alege un scop in fiecare zi din viata, fie el de supravietuire sau de schimbare a unor oameni in bine. Te obliga sa-ti vezi toate problemele mari insignifiante si sa apreciezi mai mult timpul in care traiesti, sa te bucuri ca folosesti numere pentru a defini obiective si nu pentru identitatea unei persoane.

I consider it a dangerous misconception of mental hygine to assume that what man needs in the first place is equilibrium or, as it is called in biology, „homeostasis”, a tensionless state. What man actually needs is not a tensionless state but rather the striving and struggling for a worthwhile goal, a freely chosen task. What he needs is not the discharge of tension at any cost but the call of a potential meaning waiting to be fulfilled by him.

Ajunge o carte la perfectiune?

Cartea perfecta va fi la un moment dat in rafturile tale, pe biroul tau. Poate o vei imprumuta, poate vei povesti despre ea, insa candva vei da peste alta care te va convinge intr-un timp mai potrivit de alte pagini perfecte.

Cartea o gasiti aici.

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.