in Educatie

Timp pierdut cu folos

timp-preten_big

Un weekend din septembrie l-am ocupat complet cu un eveniment despre startup-uri online. Aveam un loc ocupat în spatele sălii, dar la prezentarea care urma, am vrut să mă apropii. Primul slide atrăgea deja atenția: „How to fail”.

Prezentarea a decurs lent și calm, dar a cuprins multe experiențe povestite pe îndelete. S-a vorbit despre cum pierzi bani, cum pierzi relații, echipa.

Slide-urile simple alb pe negru și subiectul expus au fost doar o introducere la dezbaterea care a urmat. 30 de minute s-au transformat în 50, iar întrebările din sală nu se mai opreau. Am remarcat una și mi-a rămas în minte: ce înseamnă un eșec pentru noi?

Știam exact ce înseamnă pentru mine, pentru că îl definisem după câteva proiecte și mă pregăteam să o spun cu voce tare: eșecul înseamnă un timp pierdut. Altcineva a fost mai rapid.

După dezbateri am analizat mai bine răspunsul pe care mă grăbeam să-l dau, despre eșecul timpului meu pierdut. Ceva mai mult de un an pe un proiect unde nu am reușit nimic din ce mi-am propus inițial, 7 luni pe un alt proiect unde nu am reușit să mențin o echipă, alte 3 luni pe o idee dezvoltată pe jumăte.

Ce înseamnă de fapt timpul pierdut? Pierzi timp pe un proiect propriu unde te chinui, dar nu iese? Pe un job ambițios care oferă oportunități mari, dar îți limitează viața de student și nu-ți oferă bani? Pe un internship neplătit unde înveți pe gratis?

Mi-am amintit de toate activitățile pe care le-am avut până acum și toate lucrurile la care am renunțat pentru a pierde timp pe aceste activități eșuate și mi-am dat seama că nu a fost degeaba.

Cred că nu pierdem nici măcar o secundă dacă avem un scop în ceva, oricât de naiv ar fi el.

Faptul că investim timp într-o activitate în care credem la un moment dat, e un timp care ne învață lecții și ne oferă experiențe.

E chiar ușor să pierdem timpul cu folos. Trebuie doar să începem sau să continuăm să facem ceva și să credem în acel ceva.

Until you value yourself, you won’t value your time.
Until you value your time, you’ll not do anything with it.

Sursa foto

____________________________

Aboneaza-te la articole prin RSS.

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Webmentions

  • Ce functioneaza in rutina unei zile excelente?

    […] Cam prin anul I de facultate, cand am inceput sa am preocupari si sa vreau mai mult timp pentru munca si alte activitati, s-a schimbat treaba. Mi-am dat seama ca numarul de ore dormite si ora la care […]