in Educatie

Leapsa voluntariatului

leapsa_vol

Într-o perioadă când voluntariatul nu mai reprezintă o activitate curentă pentru mine, am luat o temă de la Elena: să scriu despre voluntariat.

Este mai mult un chestionar, dar m-a făcut curios și am vrut să-mi amintesc despre ce m-a făcut pe mine să trec prin 3 ani de voluntariat.

1. Prima asociație/fundație din România care îți vine în minte când te gândești la voluntariat este:

ASER. 3 ani acolo m-au făcut să-mi dau seama că a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face ca student debusolat proaspăt ajuns în București. Toate activitățile pe care am reușit să le fac ulterior au fost datorită acestui ONG și aș recomanda oricui experiența, pentru oamenii de acolo și toate oportunitățile nebănuite.

2. Dar companie care sprijină voluntariatul?

Petrom, Vodafone, Coca-Cola.

3. Persoana publică din România care reprezintă cel mai bine voluntariatul este:

Liana Buzea, Dragoș Bucurenci, Traian Brumă pentru că reușesc să implice comunități la nivel național.

4. Daca voluntariatul ar fi o culoare, atunci ar fi:
Verde pentru creștere, natură, siguranță și galben pentru energie, fericire și soare.

5. Daca voluntariatul ar fi un sentiment, atunci ar fi:

Implicare. Voluntariatul te face conștient de lucrurile pe care le poți schimba, implicându-te direct într-un proces de schimbare, atât pentru tine, cât și pentru comunitatea din care faci parte.

6. Te-ai implicat în vreun proiect de voluntariat anul ăsta? Dacă da, care? Dacă sunt mai multe…cu atât mai bine, povestește-ne de toate! icon smile Leapşa Voluntariatului  Ai și poze?

Din păcate anul acesta am ratat multe proiecte de voluntariat și m-am implicat în unul singur. Am fost mentor pentru o persoană din ASER, cu diverse întâlniri care se bazau pe îmbunătățirea unor abilități și împărtășirea experiențelor proprii.

7. De ce te-ai implicat? Ce te-a facut sa fii acolo?

Invisible is an option, of course. You can lay low, not speak up and make no difference to anyone. That’s sort of like dividing by zero, though. You’ll get no criticism, but no delight either – Godin.

Cred că fiecare om din viața noastră reușește să ne influențeze la un moment dat, iar în activitatea de mai sus am găsit dorința de a face o diferență, de a da mai departe ce am primit la rândul meu de la alte persoane. Gândul că aș putea avea o influență pozitivă în viața unui om, a fost o provocare care mi-a adus și implinire.

8. Ce ai schimba la experiența avută acolo?

Un follow-up mai specific și pe termen lung.

9. Cum putem motiva românii să se implice mai mult în activități de voluntariat?

Și Elena și Auraș spun bine, „prin puterea exemplului”, exemplificată foarte bine într-un dans pe deal.

10. Titlul unei campanii naționale cool de promovare a voluntariatului ar fi:

Alege să participi la schimbare.

Federatia VOLUM caută oameni şi proiecte care au schimbat România în 2012. Dacă eşti blogger şi îţi place ideea, preia şi tu ”Leapşa Voluntariatului”, ca să scoatem la lumină voluntarii şi proiectele de voluntariat care au avut cu adevarat impact (local sau naţional) în 2012. Ei se pot înscrie până pe 12 noiembrie 2012 la www.voluntariat.ro/gala şi îşi pot spune povestea lor de impact!

Evenimentul va avea loc în data de 12 decembrie 2012, la Crystal BallRoom Palace.

Mai completează cineva?

 sursa foto

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.