in Educatie

Cu ce ramanem dintr-o discutie?

Ieșim la cafea, împărțim un ceainic, un vin sau o alee și probabil cel puțin o oră într-un spațiu atent ales sau întâmplător. Povestim, plângem, ne plângem, bârfim, ne lăudăm, descoperim, râdem, facem promisiuni, planuri și spunem secrete.

Terminăm discuția. Ne bucurăm sau trecem rapid la următoarea.

Din toate discuțiile pe care le avem cu interlocutori diverși, din același film cu noi sau nu neapărat, ne aducem aminte doar de unele.

M-am trezit la un moment dat că trebuie să păstrez concluzii după niște discuții total întâmplătoare, cum ar fi faptul că nu trebuie să mă grăbesc să sar peste lucruri care nu-mi plac, dar pe care le văd la alți oameni și că e bine să trec și eu prin ele. Sau că educația trebuie să fie mult mai provocatoare, să te pună mai mult pe treabă, nu doar la citit și povestit. Sau faptul că lucrurile de care sunt în stare sunt mai clare în mintea mea decât sunt exteriorizate. Sau că într-o problemă e mai eficient să găsești o întrebare potrivită decât un răspuns potrivit.

Și pentru că mi s-a părut un exercițiu bun de revizuire a întâlnirilor și discuțiilor recente, am aflat și de la alte persoane câteva concluzii:

Alexandra // Când alegi să devii un brand sau când poporul începe să te perceapă ca pe un brand, nu este despre tine personal, ci despre ceea ce faci tu bun în societate, ce oferi oamenilor. Ca brand personal, ești un produs de consum. Însă tu ca om ai foarte multe fațete și una sau mai multe din aceste fațete se pot integra în brand, niciodată toate.

Atunci când parte din tine se tranformă dintr-un brand personal, de obicei se produce – sau ar fi sănătos să se producă,  o rupere a brandului de om pentru ca brandul să fie coerent, iar omul să își păstreze integritatea și să nu fie tentat să adopte „proprietățile” ce încep să fie asociate cu brandul lui.

Armina // Nu știu cum și când s-a întâmplat, pur și simplu la un moment dat mi-am dat seama că nu mai conta dacă ascultam aceeași muzică sau ne plăceau aceleași filme. Nu mai simțeam nevoia să fiu prietenă cu o persoană care e după chipul și asemănarea mea, ci pur și simplu să mă bucur sincer pentru cineva și cealaltă persoană să se bucure pentru mine, pentru bucuriile, ambițiile și descoperirile mele. Să apreciezi cealaltă persoană fără să cauți neapărat să o înțelegi. Să vezi pura prezență a celuilalt ca pe un dar.

Billy // Sunt unele discutii care îți pot schimba foarte mult perspectiva, felul în care privești lumea din jur. De exemplu, am avut la un moment dat o discuție cu un prieten designer care mi-a povestit despre importanța spațiului gol în designul unei pagini. Despre cum și ce lași gol când desenezi ceva, este la fel de important ca și ce umplii desenând. Fiecare decizie de genul acesta transmite ceva celui care va interacționa cu designul tău. Și cumva, în urma acestei discuții, mi-am dat seama că nu întotdeauna 1 este mai valoros decât 0.

Max // Mi-am dat seama atunci că sunt infinite motivele pentru care poți să mulțumești în fiecare zi. Atâtea chipuri pe lângă care treci zilnic, fiecare cu povestea sa unică, atâtea invenții uluitoare ale oamenilor, atâtea momente pe care nu le vei mai trăi la fel niciodată sau natura. Cum să nu ai pentru ce să fii recunoscator?

Toma // De obicei se întâmplă ca rostul unei discuții să apară mult după ce aceasta a avut loc. Tâlcul. Morala. Capul plecat al unei greșeli trăite și nu evitate. Fără de îndoială, rost există, dacă nu în schimbarea unei filozofii, atunci în judecarea dinaintea punerii ei în practică.

Dacă ar fi să merg la sigur, aș spune că fiecare discuție marcantă are cel puțin un rezultat garantat: ridicarea ștachetei spirituale.

Cele dobândite prin însușirea experiențele persoanelor din jurul meu sunt o sursă importantă de motivație de care n-o să fiu niciodată pregătit să mă despart. Nu-mi arată neapărat rezolvarea unei probleme, ci și că altcineva a avut curajul să ia o decizie fără să fie precis că e cea bună. Lecții sunt peste tot și-mi propun să fiu mereu un cursant.

———

Ce ai păstrat dintr-o discuție? Câte merită și cum le faci să merite?

———

/  foto /

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.