Într-un startup ai de-a face cu 3 lucruri foarte importante: echipa, piața, produsul. Cu ce începi?
Aduni cei mai buni oameni și apoi te apuci de treabă? Lucrezi 2 ani la un produs ca apoi să-l scoți la vânzare? Cauți nișa unde toată lumea sapă după aur?
Marc Andressen spunea ceva interesant legat de asta:
When a great team meets a lousy market, market wins.
When a lousy team meets a great market, market wins.
When a great team meets a great market, something special happens.
Ca lucrurile să se întâmple, trebuie să găsești potrivirea între produsul făcut de echipa ta și piață. Acel product/market fit. Altfel, faptul că ai un model de business și deja ai atras investitori cu un pitch bun, n-o să ajute prea mult timp.
„Markets that don’t exist don’t care how smart you are”.
Ok, piața este cel mai important lucru. Trebuie să ai cui să vinzi produsul OK / excepțional realizat de echipa ta OK / excepțională.
Acum urmărește secvența de mai jos:
Piața este un element important, însă momentul când apari pe piață poate defini succesul sau eșecul business-ului. Ce a spus Bill Gross în speech-ul de mai sus:
5. finanțarea este cea mai puțin importantă pentru că poți avea succes și fără să atragi o mulțime de bani.
4. modelul de business nu este esențial de avut chiar de la început. Dacă ai cerere foarte mare pentru produs, poți găsi / adapta pe parcurs modelul de business (exemplu Facebook, Twitter).
3. Everybody has a plan until they get punched in the face – ideea contează, dar nu așa mult. De cele mai multe ori clienții reacționează diferit la ideea ta față de cum te-ai așteptat. Ei sunt cei care o adaptează la nevoile lor, deci se va schimba.
2. Echipa este al doilea lucru foarte important într-un startup. Fără o echipă dedicată și cu abilități complementare nu poți crea și susține pe piață un produs bun.
1. Timing – momentul intrării pe piață este cel mai important lucru într-un startup. Clienții trebuie să fie pregătiți să cumpere produsul tău, iar contextul economic și social să încurajeze utilizarea lui. Probabil nu a fost ok să dezvolți aplicații mobile în urmă cu 5 ani pentru că nu foarte multă lume avea un smartphone. Airbnb a avut succes doar când a început criza economică, atunci multă lume s-a gândit să facă bani în plus prin închirierea locuinței proprii.
Momentul lansării depinde foarte mult de dinamica piaței și trebuie planificat bine înainte de a fi setat.
Ce poți face pentru a sincroniza lansarea cu nevoia clienților?
- Află de la ei dacă sunt pregătiți pentru produsul tău și ajustează dezvoltarea lui în funcție de ce au nevoie acum.
- Creează un plan cu cheltuieli cât mai mici astfel încât să poți supraviețui până când clienții vor fi pregătiți pentru produsul tău.
Webmentions
[…] de la rețete, branding, ambalaje, site, tocmai pentru a construi ceva care să ajungă la product/market fit într-un timp cât mai […]