in Educatie, Startup-uri

Probabil unii dintre voi știu de Khan Academy, poate alții nu știu. Eu am fost destul de sceptic când am auzit de peste 61 de milioane de lecții livrate, cu ajutorul unor filmulețe pe Youtube, în medie de câte 10 minute. M-am gândit că un tip care s-a trezit din senin să țină lecții pe Youtube nu are cum să depășească ceea ce se numește studiu individual. Asta până când am pornit câteva lecții și nu m-am dezlipit de ecran.

Cred că tot efortul prezent în peste 2.100 de video-uri educaționale vine ca o completare a sistemului educațional prezent și vrea să scoată în evidență importanța autonomiei în învățare. E o modalitate ușoară de a monitoriza timpul petrecut asupra anumitor subiecte, plus că poți alege rapid din librăria virtuală doar ce vrei tu să înveți. În 12 minute m-am lămurit ce înseamnă schema Ponzi, în alte 10 minute am trecut prin câteva probleme GMAT, totul foarte simplu explicat, într-un mod foarte clar. Ceea ce m-a surprins a fost concentrarea pe care am avut-o. Am văzut și testimoniale de la alte persoane spunând același lucru, mă gândesc că se datorează contextului, dar și a faptului că fiecare lecție pornește dintr-o curiozitate proprie și dintr-un interes mult mai mare decât cele dintr-o sală de curs.

Pe lângă aceste video-uri, am observat diverse funcționalități ale platformei Khan Academy, pentru studenți, profesori și părinți. Prin logarea cu un cont de Google sau Facebook, ai acces la un generator de probleme de matematică, o rubrică cu statistici care măsoară exact timpul petrecut pe diferite lecții și îndeplinirea obiectivelor, o hartă a cunoașterii care monitorizează dezvoltarea ta și îți sugerează îmbunătățiri, statistici despre întreaga clasă pentru profesorii care țin lecții sau chiar diverse badge-uri care se câștigă în funcție de activitate.

Pornind de la Salman Khan, fondator și Executive Director, a fost concepută o viziune a Khan Academy care să pună în valoare faptul că un grup mic de oameni grozavi, pot face o diferență enormă. Înainte de a demisiona de la jobul de hedge fund manager, a obținut 3 diplome la MIT și un MBA la Harvard. Apoi s-a apucat să facă lecții pe Youtube, iar diferența și schimbarea cred că începe să ia contur. Apreciez astfel de oameni și de aceea am ales să scriu despre el. Mai jos găsiți și un un video via The Colbert Report. Merită cele 7 minute.

 

Pin It

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Thx, nu știam de sursa asta. Am dat peste un curs de antreprenoriat și business:) http://itunes.apple.com/podcast/entrepreneurship-business/id213621355

    • În mâinile unor profesori buni și în mâinile fiecărui om care dorește educație în funcție de valorile lui, interesele și pasiunile lui, nimic în plus.

  1.  Ți-am spus vreodată că îmi place tot mai mult să îți citesc blogul? Iar articolul ăsta e din categoria „foarte tare!!!!” 🙂

Webmentions

  • De ce timpul este un prieten bun | Tudor Iacob 24/06/2011

    […] intre antreprenoriat, cultura, advertising si diplomatie, ne propuneam sa imbunatatim sistemul de educatie si sa aducem valoare perioadei respective. Nu stiam de ce fac asta sau de ce imi consum atat de mult […]