in Startup-uri, Weekend video

weekend video #3 – Prezent – discurs Dick Costolo, CEO Twitter

 

Pe 13 iunie 2011 am plecat de la festivitatea de absolvire a facultății de Marketing (ASE) cu tot echipamentul de student licențiat. Aveam o diplomă, robă și o tocă pe cap dovadă. Palatul Știrbei a găzduit în ziua aia sute de studenți, părinți și rude, chiar și câteva limuzine. Era prima festivitate de absolvire la care participam, entuziasmat că finalizez o etapă.

Am văzut (online) mai multe festivități de absolvire. În SUA de exempu, majoritatea universităților mari înclud un moment cheie în care cineva urcă pe scenă și ține un discurs studenților. Obiceiul respectiv l-am regăsit și la noi, diferența fiind nu la subiectul comunicat, ci la persoana care îl comunică.  În SUA vorbesc alumnii universității, adică persoane care au terminat (sau nu) acea universitate la un moment dat, iar la noi, cel puțin în experiența ASE-ului, cei care vorbesc sunt profesorii.

Nu vreau să discreditez profesorii. Unii sunt oameni extraordinari, însă cred că diferența este enormă. Nu din cauza valorii conținutului, ci din cauza potrivirii în context. Absolvirea (pentru majoritatea studenților) este momentul în care teoretic ești pregătit să intri într-un mediu profesional, să începi un job, un startup, să faci altceva (mai mult) decât ce făceai până atunci. Un alumnus cu experiență exterioară cred că poate convinge mult mai ușor un student de realitatea cu care urmează să se confrunte decât un profesor. Sunt actori diferiți cu roluri diferite, însă primul are o altă credibilitate în fața studentului.

Pe de altă parte, alumnii te pot ajuta să promovezi mai bine universitatea pentru că până la urmă, prestigiul de care vorbește orice universitate mare este format prin oameni, prin experiența lor și prin implicarea lor. Creează valoare.

Au trecut aproape 2 ani de la absolvirea ASE-ului. Am rămas cu fotografii și amintiri. Singurele întrebări cu care am plecat de acolo au fost despre organizare, în rest, întrebările care contează mi le-am pus în urma unor discursuri de la alte absolviri, cum ar fi cea de mai jos unde vorbește CEO-ul Twitter, Dick Costolo.

Mi-ar plăcea să văd absolviri din România la care țin discursuri oameni care au reușit să construiască ceva, să descopăr ceva nou de la ei și să-mi pun întrebări. Poate chiar filmate și puse pe Youtube. Credeți că ar fi greu?

via @BogdanIordache

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.