in Evenimente

 

Era deja al 14-lea cadru pe care îl făceam.

Unele baloane îmi ajungeau direct pe obiectiv și aproape spărgeau orice dorință de a mai încerca încă o dată.

Îmi fac loc printre cei de acolo care se înghesuiau și ei să prindă momentul. Mă aplec din nou, mă dău trei pași în spate și apăs.

De data asta a fost perfect, am găsit acel moment.

A photo posted by Tudor Iacob (@tudoriacob) on

De fiecare dată când dau peste fotografia de mai sus derulez instant mai multe momente de bine din acea zi 🙂 (Summer Well rocks).

 

Nu mă consider un fotograf. Cel mai performant aparat pe care îl dețin este un iPhone 4S. Asta pentru că Fujifilm-ul FinePix S5700 din liceu m-a lăsat baltă repede.

Însă nu despre a fi fotograf profesionist este vorba și nici de a avea un aparat performant.

E despre a descoperi acel moment  în care un cadru este perfect. Nu doar în compoziție, lumini, oameni, ci în ceea ce reușește să transmită. Pe mine acel moment mă face fericit.

Fotografia are un rol important pentru starea noastră de bine. Termenul mindful photography (fotografia atentă) este deja subiectul unor cercetări și experimente, iar rezultatele încurajează acest lucru.

 

“Credem că fotografia atentă este eficientă pentru că ajută oamenii să examineze viața lor de zi cu zi într-un mod în care nu o fac de obicei – prin lentila unui aparat de fotografiat, cu un ochi concentrat pe frumusețe, sens și valoare.” – Sonja Lyubomirsky, Ph.D., Profesor de Psihologie la Universitatea din California

 

(studiul este realizat de autoarea bestseller-ului The How of Happiness, carte pe care o poți găsi aici)

 

Am știut asta înainte de a da peste studii și experimente.

Am aflat-o când eram mic. Orice pagină de carte sau revistă care nu avea imagini era întoarsă rapid ca și cum n-ar fi existat. Însă, mă opream și studiam pentru câteva minute altele unde găseam fotografii, culori. Acolo era atenția mea.

Am aflat-o și mai recent. Un loc nou în care ajungeam și îmi spuneam „moaamă ce tare e aici!” mă obliga să-l încadrez într-o fotografie, să-l păstrez și să mă întorc acolo și mai târziu, măcar cu gândul. De asta roadtrip-urile durează mai mult decât planifici 🙂

Știu, sunt total de acord că trebuie trăit momentul. Adică să fii acolo și nu căutând aparatul sau telefonul să pui o poză pe Instagram. Să te bucuri de momentul ăla.

Însă, câteva fotografii o să fie peste ani niște dovezi vizuale ale momentului trăit atunci. Și o să te bucure din nou.

Cum e aleea pavată din Praga unde harpa își făcea ecou pe străzi și chiar n-am putut să nu ne oprim să ascultăm mai mult. 

A photo posted by Tudor Iacob (@tudoriacob) on

Sau plaja nouă descoperită unde am tolănit 3 zile și ne-am aruncat în cele mai mari valuri cu chef de pogo întâlnite până atunci.

A photo posted by Tudor Iacob (@tudoriacob) on

Sau plimbarea care m-a dus într-un loc unde am realizat niște lucruri mișto și mi-a repus un zâmbet pe față.

A photo posted by Tudor Iacob (@tudoriacob) on

Momentele astea sunt uneori atât de simple, încât nu le poți transforma în fotografii profesioniste, dar le poți numi amintiri. Dovezi vizuale care te vor face să te bucuri și mai târziu.

Într-o perioadă în care atenția noastră e furată constant de atâtea distracții monotone, avem nevoie să găsim acel reflex de a ne bucura mai mult. Să ne îmbunătățim instinctul de a fi prezenți în moment și apoi curajul de a deveni creativi cu felul în care păstrăm momentul.

 

P.S: Fac o serie cu astfel de dovezi vizuale pe care o poți urmări pe contul meu de Instagram.

 

P.S II: 20 martie a fost Ziua Internațională a Fericirii. Coca-Cola a lansat o campanie fun prin care te încurajează să prelungești acea zi. Aplică între 20-27 martie ce vezi în vizualurile de mai jos și convinge la fața locului și pe alții. Surprinde totul în dovezi vizuale și împarte-le cu prietenii tăi folosind #happyromania pe Facebook sau Twitter.

Unde?

1. Statia de autobuz Universitate Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta spre Calea Victoriei)

Happy Romania

2. Intrarea dinspre parcarea Mall Vitan (Calea Vitan 55-59)

Happy Romania

3. Calea 13 Septembrie (vizavi de Hotel Marriott)

HappyRomania

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.