in Startup-uri

Câteodată ai nevoie de bani pentru a-ți îndeplini visul.

De cele mai multe ori se întâmplă să nu-i ai, să te chinui pentru ei, să cauți finanțări în 100 de locuri.

Partea bună din tot procesul ăsta de căutare al banilor este că nu te oprește nimeni să încerci.

Kickstarter e o variantă excelentă. Arăți un prototip, îți spui povestea unei mulțimi de oameni și le ceri susținerea în schimbul unor recompense. $1 de acolo, $10 de dincolo și tot așa. Pe 12 martie 2014 a fost o oră în care s-au promis $400,000!! Adică $110 pe secundă pentru diverse proiecte susținute de oameni din toată lumea. $529 de milioane în total în anul 2014.

Kickstarter e o variantă. Te poate pune cu adevărat pe treabă sau cel puțin îți validează produsul, conceptul.

Cu acest pas au început-o mulți, inclusiv români. Chiar dacă platforma Kickstarter nu este încă disponbilă pentru proiecte din România, au făcut ei posibil asta. Au găsit parteneri în țările de unde se pot înscrie, s-au mutat acolo, etc. Soluții există.

 

Astăzi am exemplul a doi români pe Kickstarter a căror campanii le-am susținut personal și pe care te încurajez să le susții.

 

1. Bike Angel este un gadget care vrea să oprească la nivel global furtul de biciclete.

Bike Angel Kickstarter

 

Problema nu există doar în România, ci în multe orașe mari, chiar și în Amsterdam.

Am avut o astfel de pagubă și m-ar fi ajutat atunci un Bike Angel.

Pe Tibi, unul din fondatori, îl știu de mult timp. E genul de hustler care nu se lasă bătut și trece prin orice ca să-și scoată visul în lume. Are alături o super echipă formată tot din români (cheers mates!) care au deja succes cu Flattire în Amterdam, fiind cel mai popular service mobil de bicle. Le țin pumnii. Poți vedea cum funcționează Bike Angel pe pagina campaniei.

 

2. Runaway John e numele de scenă al unui fost PR-ist plecat din țară pentru a-și exploata mai mult dorința de a cânta. Mai exact, Ionuț Tecuceanu.

Ionut Tecuceanu Kickstarter

 

Despre Ionuț mi-au povestit mai mulți apropiați. Nu ne-am cunoscut, dar nu am putut să nu rezonez cu ce face. E liber.

Mi-au trecut prin minte versurile lui Eddie Vedder când am văzut campania lui, ca în Into the Wild.

A plecat de la un job de PR în București pentru a cânta pe străzi în Amsterdam și Dublin. A avut curaj să aleagă.

Indiferent de greutățile de pe parcurs, a ales să fie un profesionist. De asta și are nevoie de susținere, pentru a înregistra primul EP într-un studio din Dublin. Are o poveste interesantă, o poți afla aici.

 

Un device cu proiectare și tehnologie în spate sau un album audio cu multă poveste. Alege unul sau susține-le pe amândouă. Ambele pot face ceva mai bun în viața noastră și sunt un exemplu de urmat.

 

Comentarii

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mulțumesc mult, Tudor! 🙂 Îi știu și pe băieții dela Flat Tire din Amsterdam. Și-au început business-ul când locuiam și eu acolo.